dsc_0362 (1)Muuramelaiset tykkää sanoo, että Muurame on Keski-Suomen Kauniaine. Ainaki mopoautot on lisääntyny huomattavasti mun yläasteajoista. Niitten kanssa päristellää kylänrinkiä ympäri, väliä koulun piha, Shell ja S-Market. Tankki täytee ja höyrynä ilmaa, eihä siinä. Myöhemmi jatketaa oikeella autolla. Pitää vähän käyä koukkaamassa, että ketä on kylillä. Ihan ku siellä jotai uutta tapahtuis. Viime aikoina on kyllä itse asiassa tapahtunukki kaikenlaista. Koko ajan saa lukee Keskarista, millon on sytytetty autoja palamaa, rikottu kukkakaupan ikkuna tai räjäytetty pommi koulussa. Ennen ne huligaanit oli enimmäksee Säykissä.

Muuramessaha kaikki tuntee toisensa ja yleensä useempaa kautta. On vähä vaikee vastata, mistä tuntee jonku. Yleensä tyydyn yksinkertasesti sanomaa: ”Muuramesta.” Koulun jälkeen ja varsinkin sen aikana kaikki haluu vaa muuttaa pois. Ite en oo kovin pitkälle vielä päässy. Melkeen kaikki käy kuitenki kaupungissa töissä. Jyväskylässä se muutenki kaikki on. Aina jos haluu tehä jotai, pitää mennä linkillä kaupunkii.

Muurame on yrittäjien ja kumparelaskijoitten luvattu maa. Ensimmäistä ainaki kovasti mainostetaa ja jälkimmäisiä tuntuu muute vaa sikiävän. Niinno, on Muuramessa se Riihivuori. Ala-asteella khuuliuden multihuipentuma oli laskettelutakki ja siinä roikkuva Riihkan kausikortti. Lukiossa Riihkassa oli parhaat bileet, tiiän vaa, ku siivosin vuoden niitä mökkejä siellä. Muuramessa oli ennen kai maailman ainoo saunamuseo, mut se siirrettii jonnekki. Sit jossai Isolahen korvessa oli Suomen korkein kuusi, mut se kaatu Eino-myrskyssä.

Muurame vaakunassa on muurain. Mietin jo pienenä, miten se marja liittyy mihinkää. Onks niitä täällä jossain? Ja käyttääks kukaa ees sanaa muurain?

Multa on kerran kysytty, onks Muuramessa kaikki oikeesti rikkaita. Vaan kerran varmaa siks, että kaikki ketä mä tunnen, on itekki Muuramesta. Emmä ainakaa oo rikas. Ehkä pitäs  muuttaa takas.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Palstan kirjoituksia voi lukea myös Paska kotiseutu -nettikartalla.