Tutkijoiden lomakuvia?

Urban Diving – Tutkimusmatkalla Riian Āgenskalnsissa

Ilokiven harmaita betoniseiniä värittävät valokuvat Riian puutalokaupunginosasta. Suomalaistutkijat ovat dokumentoineet kuviinsa sodista selvinneen, mutta myöhemmin rappeutuneen alueen yksityiskohtia.

Näyttelyn alussa olo on ristiriitainen: kuin selaisit vieraan ihmisen lomakuvia. Hyvästä laadusta ja kauniista väreistä huolimatta ne eivät tarjoa mitään erityistä. Rajaukset ja vinot kuvakulmat vaikuttavat lähinnä vahingoilta. Kömpelöt linjat ovat kuitenkin ymmärrettävissä, sillä kuvien päätarkoitus on ikuistaa katoavaa arkkitehtuuria.

Kuvien taustakuvamaista mitäänsanomattomuutta lievittävät toimiva ripustus ja kauniiden värien kontrasti betoniseinää vasten. Näkemystä on erityisesti Hanna Tyvelän Tilkkutäkki– ja Elämää sisäpihalla –kuvissa, joista huokuu värien ja tunnelman yhdistelmä. Myös Ritva Ruposen Ikkunakerrostumat ovat ilo silmälle kaikessa yksinkertaisessa karuudessaan.

Aino Vasankari

 

Urban Diving Ilokivellä 2.3 – 31.3.2015