Tuomas Mustikainen: Kielletty Kansa – elämää palestiinalaisalueilla (Atena)

Syksyllä Jylkkärin kantta komistaneen Tuomas Mustikaisen tietokirja on erittäin ajankohtainen: heinäkuussa käynnistynyt Israelin Gazaa moukaroinut operaatio ”Suojaava reuna” on ehkä päättynyt, mutta Palestiinan valtio ja sen mahdollinen tunnustaminen on pysynyt niin Ruotsin, Suomen kuin Iso-Britanniankin poliittisen johdon keskusteluissa pitkälle syksyyn. Väitän, että Kielletty kansa on merkittävin suomalainen teos Lähi-idästä sitten Hannu Reimen ansioikkaan Israel/Palestiina: kahden kansan luvattu maa -teoksen. Etenkin alueen ja konfliktin historiaan sekä nykyhetkeen vasta tutustuvalle se on helppolukuinen ja suositeltava aloitus.

Teoksen vahvuus perustuu Mustikaisen kunnioitettavaan ”kentällä” vietettyyn aikaan sekä tinkimättömään kriittiseen otteeseen. Suurennuslasin alle joutuvat niin Israelin arkipäivän toimet palestiinalaisalueilla kuin palestiinalaishallinnon korruptiokin. Kymmeniä vuosia jatkunut konflikti muuttuu teoksessa eläväksi tarinoissa, Mustikaisen kenttätyön tuloksissa. Puheenvuoroja jaetaan tasaisesti, ja suunvuoronsa saavat muun muassa Israelin ex-sotilas, Hamas-johto ja palestiinan seksuaalivähemmistöt. Teos ei kuitenkaan sorru vain esittämään kertomuksia sellaisinaan, vaan Mustikainen nivoo tarinat yhteen alueen historian ja poliittisten käänteiden kanssa.

Toimittaja Fadi Abu Saadan kertomus omasta päätoimittaja-menneisyydestään sekä nykyisestä työstään naisten näkökulmaan keskittyvässä aikakauslehdessä on erinomainen esimerkki kirjan vahvuudesta esittää konfliktin yksityiskohtia yllättävistä näkökohdista – tässä tapauksessa palestiinalaisen, niin Hamasia, Israelia kuin vallitsevia sukupuolinormeja kritisoivan toimittaja-aktivistin sanoin.

Ville Tikka

”Merkittävä, ansiokas ja kaiken lisäksi helppolukuinen tietokirja Israel-Palestiina -konfliktin historiasta ja nykyhetkestä”