Ideapajassa syntynyt pienoismalli siitä, miltä Musican opiskelutila voisi näyttää. Kuva: Jyväskylän yliopiston viestintäpalvelut/Katri Lehtovaara.

Tänä keväänä yliopistolla on kohistu Musica-rakennukseen avattavasta ympärivuorokautisesta opiskeluympäristöstä. Jylkkäri pohti, mitä kampusolohuoneen tilalle olisi voitu avata.

1. Suolahuone

Suolahuone parantaa luonnonmukaisesti hengitys– ja iho-ongelmia. Osaa humanistiopiskelijoista piinaavat mystiset
flunssakierteet ja keuhkoputkentulehdukset vähenisivät suolatomun tunkeutuessa tukkoisiin
keuhkorakkuloihin. Viestinnän ja kielten laitoksen väistötiloillakaan ei olisi niin kiire, kun opiskelijat ja henkilökunta pääsisivät
päivittäin nauttimaan suolakylvystä ennen sukeltamistaan mikrobihelvettiin.

2. Päiväunihuone

Huonosta sisäilmasta tai kolmen peräkkäisen luennon tuottamasta informaatiotulvasta turtuneet aivot kaipaavat lepoa kyetäkseen työskentelemään
tehokkaasti. Vastuuntuntoisiin yrityksiin ja hotelleihin rantautuneille päiväunihuoneille olisi käyttöä kampuksellakin, etenkin kirjaston kahden neliön lepotilan ollessa varattu. Sängyn viereisellä sähköpistokkeella voisi ladata myös puhelimen akun ja varmistaa, että meemisivut pelittävät päivän viimeiselläkin pakollisella luennolla.

3. Päihdeklinikka

Kerta toisensa jälkeen suomalaiset äänestävät päihdeklinikan yhdeksi epätoivotuimmista naapureista. Suvaitsevaisuus on kuitenkin kirjattu yhdeksi yliopiston arvoista. Tarjoamalla päihdekuntoutujille tukiasuntoja yliopistokampukselta yliopistolla olisi oiva tilaisuus monialaiseen yhteistyöhön. Samalla etenkin muualta Suomesta tulevien ikuinen narina akateemisesta kuplasta lakkaisi, kun verkostoitua voisi myös yliopistomaailman ulkopuolelta tulevien kavereiden kanssa.

4. CrossFit-sali

Amerikkalainen laji on niittänyt suosiota ympäri maailman. Mikäli perinteinen kuntosali kyllästyttää, pääsee CrossFit-salilla keinumaan voimistelutangoissa ja kipuamaan kiipeilytelineissä. Rankkojen toiminnallisten liikkeiden ja lajin ajankäyttöä ohjailevan luonteen ansiosta hiki valuu noroina jo
parinkymmenen minuutin kohdalla. Kiireinen opiskelija ehtii siis treenata vaikka luentojen lomassa. Turkkilainen suihku harjoittelun lopuksi on vierustoveria ajatellen kohteliasta.

5. Huutohuone

Kampus on pullollaan rakennuksia, joissa on oltava hiljaa. Kun tenttikirjan parissa vietetyn viidenkymmenen tunnin jälkeen kokeesta napsahtaa kakkonen, kun kolmannestakymmenennestäkään kesätyöpaikkavaihtoehdosta ei vaivauduta edes vastaamaan tai kun Yle näyttää taas väärän matsin Mestareiden liigaa, on ihanan vapauttavaa päästää aggressiot valloilleen. Kunnon leijonankarjaisun tai minuutteja kestävän suoran huutonsa voi vapaasti päästää valloilleen huutohuoneessa.
Oikeastaan huutohuoneita pitäisi olla kampuksella kaksi: nonstop-huutohuoneeseen voisi mennä milloin vain ja toiseen taas varattaisiin aika Korpista. Siellä voisi sitten karjua vähän pidemmän aikaa.

6. Ravintola

Entä jos Seminaarinmäen nälkäisiä opiskelijoita palvelisi kolmen opiskelijaravintolan sijasta neljä paikkaa? Entä jos keskipäivän peräkkäisillä luennoilla takariville kuulisi vaihteeksi muutakin kuin kurnivan mahakuoron?
Tai jos joukon rohkeimmat ehtisivät maistaa, mitä suuhunsa tunkevat? Jos kahvin saisi hakea jonottamatta? Utopiaa.