Gasellit: Aina (Monsp Records)

Helsinkiläisen rap-nelikon toista pitkäsoittoa ei suotta ehditty nimetä vuoden hip-hop-albumiksi. Aina-albumin ensimmäinen sinkku Jäniksen vuosi julkaistiin jo vuosi sitten luoden kovat odotukset yhtyeen kakkosalbumille. Gasellit otti jo ensimmäisellä vuonna 2012 ilmestyneellä Kiittämätön-albumillaan paikkansa suomi-rapin kovimpien tekijöiden joukossa. Uuden albumin myötä yhtye jatkaa tutuksi tulleella rohkealla ja omaleimaisella tyylillään sekoittaen lähiöräppiä pop-vaikutteisiin.

Aina on kokonaisuutena melodisempi ja pohjavireeltään positiivisempi kuin Kiittämätön. Biiseistä kuuluu nelikon kasvu ja aikuistuminen. Toisaalta osa levyn biiseistä vaikuttaa puhtaasti ”viihdebiiseiltä”, näistä esimerkiksi levyn seitsemäs raita 2006. Albumilla vierailevina artisteina ovat Eevil Stöö, Paperi T ja Tohtori Käärme. Gasellit-nelikko Hätä-Miikka, Thube Hefner, Päkä ja dj/tuottaja Musajusa ovat onnistuneet taustojen ja sanoitusten puolesta luomaan viihdyttävän kuuntelukokemuksen. Kiekon viimeinen raita Heimo on oodi ystävyydelle ja komea lopetus yhdelle vuoden kovimmista rap-albumeista. 

Miina Väisänen

”Yksi vuoden kovimmista rap-albumeista.”