Ei hakutuloksia.

Helppo raha on halpaa makeampaa

 

Viime vuonna Jyyn vippikassasta otettiin vain 12 lainaa.

Jyyn vippikassasta vipataan rahaa enää aniharvoin. Otettujen lainojen määrä on laskenut 2000-luvun kuluessa alle kymmenesosaan. Syyksi vipinottamisen romahtamiselle arvellaan helppojen pikavippien saatavuutta ja halpakorkoista opintolainaa.

Jyyn sosiaalisihteerille Hannu Järvistölle vippikassasta on tullut vain yksi kysely neljän kuukauden pestin aikana. Tällöinkään vippaus ei onnistunut, koska ulkomaisen opiskelijan olisi pitänyt hankkia suomalaiset takaajat lainalleen.

Jos eläisimme vippikassan kukoistuskautta 1980–90-luvulla, opiskelija olisi voinut taivutella Järvistön itsensä takaajaksi. Nykyään takaaminen on erikseen kielletty sihteeristöltä heidän oikeusturvansa vuoksi.

Juuri takausmenettelyn raskauden ajatellaan olevan syynä erittäin halpakorkoisten Jyyn vippien kysynnän hiipumiselle. Jyyn vippikassasta rahaa hakevan on saatava takaajiksi kaksi täysi-ikäistä Suomen kansalaista. Lisäksi tarvitaan kaksi henkilöä todistamaan takaajien allekirjoitukset oikeiksi.

“En usko, että opiskelijoiden rahantarve olisi mihinkään vähentynyt. Kai se on vain helpompaa ottaa lainaa tekstiviestillä,” Järvistö pohtii.

Jyyn hallintovaliokunta päätti juuri laskea vippikassan vuosikoron yhdeksästä seitsemään prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että 500 euron vippi kolmeksi kuukaudeksi kustantaa 8,60 euroa. Pikavippifirmalta vastaava laina maksaa reippaasti yli sata euroa. Luulisi, ettei pikavipeissä ole mitään järkeä, kun tällainen jäsenpalvelukin on tarjolla.

 

Ennen 2000-lukua vippikassa käytettiinkin samaan tyyliin kuin pikavippejä tänä päivänä.

Lainanannon piikki osui aina vapunaatolle. Nämä viihdelainat maksettiin takaisin kesän aikana, kun kesätöistä tuli rahaa.

Takaajien hankinta ilmeisesti tuntuu kiusallisemmalta kuin maksaa moninkertaista korkoa lyhyemmältä laina-ajalta pikavippifirmalle. Eihän tällöin joudu ainakaan näyttäytymään persaukisena kenellekään.

Kiusalliseksi tilanne menisi takausten suhteen erityisesti silloin, jos lainaa ei pystyisikään maksamaan ajallaan takaisin. Kun pikavippifirma laittaa lainan kylmästi perintään, lähtee Jyyn taloustoimistolta lasku suoraan takaukseen suostuneelle tuttavalle.

“Niitä tilanteita, joissa takaajilta on jouduttu lainaa perimään on kyllä aika harvoin”, Kirsi Juusela taloustoimistolta selventää.

Kun takaajiksi suostuneilta on saanut allekirjoituksen Jyyn vippihakemukseen, rahaa saa toimittamalla lomakkeen henkkareiden ja opiskelijakortin kanssa henkilökohtaisesti Jyyn taloustoimistolle.

Jos kaikki on kunnossa, niin rahat napsahtavat parhaassa tapauksessa tilille jo tuntien sisällä. Virallisesti raha maksetaan seuraavan pankkipäivän aikana.

Aiheesta muualla:

Pienlaina-alan syntytarina: Ylioppilaslehti: Pistä mulle heti 50 euroa!

Jyyn vippikassa

 1. Vaikeampi?

  Tulisiko Jyväskylän kaupungin tarjoama sosiaalinen luototus vielä halvemmaksi opiskelijoille joilla on rahaongelmia? Prosessi tosin taitaa olla hieman monimutkaisempi kuin tekstiviestin lähettäminen? : http://www.lainainfo.com/sosiaalinen-luotto/

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Simo Konstanen

  Mikäli ymmärrän yhtään oikein, on tilanne paljon parempi tällä hetkellä. Lainan saaminen on helpompaa ja siis ennen kaikkea korkokattoasetuksen voimaan tulo pakotti pikalainojen hintoja yksinkertaisesti paljon alemmas. Nykyään voit ottaa 50-300 euron pikalainan ilman mitään ongelmia, sillä ei tarvitse maksaa ryöstökorkoa takaisin, vaan todellinen vuosikorko on todella maltillinen.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Lainan takaus on myös hyvä asia

  Minusta tuo lainan takaus nimenomaan on tuossa se hyvä asia. Kuten artikkelissa sanotaan hyvin harvoin takaaja todellisuudessa joutuu maksumieheksi. Maksajalle tulee isompi vastuu hoitaa laina ajallaan, kun joutuu vastaan kaverille. Perintätoimiston kanssa voi itsekseen kikkailla, mutta siitäpä se pikalainakierre sitten helposti pyörähtää käyntiin. Pikalainat muuten halpenivat reilusti kesäkuussa kts. http://www.vertaalaina.fi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Nimismies

  Kyllähän tuossa nyt joku järki sentäänsä on ja onneksi vipit ym roskamössöt loistavat poissaolollaan nyt, http://lainatyhteen.vuodatus.net

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.