Kuva: Johannes Kaarakainen
Kuva: Johannes Kaarakainen

Jylkkäri sai panimoilta juotavaa kesäjuomatestiin sen verran reilusti, että toimitus päästi lehden ystävät vappuna osingoille.

Olutta, siidereitä, lonkeroita ja kuohuviinijuomaa. Jyväskylän Ylioppilaslehti sai pyydettyään maisteltavaksi kattavan kokoelman kesän suosikkijuomia.
Panimoiden Jylkkärille lähettämien juomien erikoisimmasta päästä ovat Olvin Mojito-lonkero sekä Karjalan Terva.
Tervaoluet ovat hyvin harvinaisia, eikä testiryhmällä ollut niistä aiempaa kokemusta. Odotuksetkin olivat ristiriitaisia – terva on hyvä mauste, mutta voiko se sopia olueen?
Tervaolutta ei ilmeisesti ole suunniteltu kesäjuomaksi, sillä se tuli markkinoille jo ennen joulua. Miedon ja raikkaan jälkimakunsa ansiosta Terva sopii kuitenkin kesään sekä saunaolueksi.
”Tervaolut kuulostaa ajatuksena hyvältä, mutta tervan maku ei juuri noussut esille. Terva on kuitenkin kelpo mökkiolut”, testissä mukana ollut Johannes Kaarakainen toteaa.

Pienpanimoilta Jylkkäri sai käsiinsä  muun muassa lahtelaisen Teerenpeli-panimon Luomuleevin. Vuosi sitten lanseerattu vaalea, luomuohrasta pantu lager on suomalaiseen makuun tehty raikas kesäolut. Kirkas, kullankeltainen olut on loppujen lopuksi melko mieto perusolut, jossa on kuitenkin hieman enemmän luonnetta kuin tyypillisissä suomalaisissa lagereissa.
”Ihan ok”, Kaarakainen toteaa.
Todellista kesäjuomaa edustavat Sinebrychoffin Sparkly-juomat. Sekä kuohuviinijuoma että mansikkainen kuohuviinijuoma olivat raikkaita, mutta miesvaltaisen raatimme makuun turhan makeita.
Mehumainen  Sparkly  ei nimestään huolimatta kupli juuri ollenkaan, mutta sopii silti makunsa puolesta esimerkiksi juhlien alkumaljaksi. Nuorisolle makea uutuus voi olla turhankin helposti nautittava puistojuoma.
5,5-prosenttista kuohuviinijuomaa on saatavilla Alkoista pienissä kahden desin lasipulloissa. Kauppojen hyllyillä Sparklyä myydään hieman miedompana puolen litran tölkeissä.

Olvin mojito-lonkero edustaa tölkkijuomien uutta aaltoa Åttå-drinkeroiden vanavedessä, jossa lonkero-nimikkeen alla tarjoillaan perinteisiä juomasekoituksia.
Tölkkijuoma ei korvaa aitoa drinkkiä, mutta yritys on kohtalaisen hyvä. Juoma on suomalaisille siidereille ja lonkeroille tyypillisen esanssinen, eikä se varsinaisesti maistu mojitolle, mutta on kuumaan kesäpäivään sopivan raikas.

Juha Korhonen

toimittaja@jyy.fi

Johannes Kaarakainen
sivari@jyy.fi

Koska avokätiset juomalähetykset saapuivat toimitukseen vasta vähän ennen lehden painoon menoa, päätti toimitus antaa mahdollisuuden arviointiin myös ystävilleen. Juomia tarjoiltiin vappuaattona arvioita vastaan Jyväskylän Harjulla. Lisää maistelijoiden mielipiteitä juomista Jylkkärin Facebook-sivuilta: www.facebook.com/jylkkari.