Yliopistouudistuksen hävyttömyys paljastuu sitä mukaa, kun sitä eletään päivä päivältä. Viime numeron kriittinen juttu yliopistouudistuksesta on löytänyt kaikupohjaa henkilöstöstä, ja lehti on saanut paljon palautetta, jossa jutun haastateltavien tunnot yliopistouudistuksen huonoista puolista on jaettu.
Lisää on luvassa. Uudistuksen lippulaivat, eli säätiöyliopistot näyttävät hakeutuvan yhtä suljetuiksi ja salamyhkäisiksi kuin muutkin säätiöt.

Tässä numerossa kerrotaan, miten Aalto-yliopisto sekä Tampereen Teknillinen yliopisto kieltäytyvät paljastamasta, kenen rahoilla yliopistoja pyöritetään. Jyväskylän yliopiston julkaisemat lahjoittajatiedot puolestaan kertovat sen, että maakunnan suurituloisimmat eivät ole ainakaan omasta pussistaan lahjoituksia tehneet. Elleivät sitten satu kaikki kuulumaan siihen pieneen anonyymien lahjoittajien joukkoon.

Yliopistojen ylin johto näyttää saaneen kunnollisen korvauksen myötämielisyydestään yliopistojen yksityistämiselle. Jyväskylän yliopiston rehtori Aino Sallisen palkka on noussut uudistuksessa 60 prosenttia. Samanaikaisesti yliopiston henkilöstöstä puolet on määräaikaisissa työsuhteissa vailla tietoa huonosti palkatun työnsä jatkumisesta.
Yliopiston määräaikaisuuksia on pyritty vähentämään ja toisaalta määräaikaisista sopimuksista tekemään pidempiä. Pätkätyöläisille yliopistouudistuksen ensimmäinen vuosi on kuitenkin tuonut entistä enemmän epävarmuutta. Pätkäsopimusten määrä on kasvanut, samoin vuoden ja sitä lyhyempien pätkien suhteellinen osuus.

Toivoa sopii, että tämä on pian ohimenevää uudistuksen tuomaa epävarmuutta. Väärin on silti se, että uudistuksen epävarmuutta kantavat rivityöntekijät ja opiskelijat samalla, kun yliopistojen ylin johto on ympäri Suomea kuitannut jättipotin itselleen.
”Tilinpäätökseen on tulossa ilmaus rehtorin ja varahenkilön palkka, joten haluan pysyä solidaarisena tälle ilmaisulle”, perusteli Sallinen palkkasumman salaamista. Vaikka en lausetta ymmärrä, arvostan että hän löysi tavan käyttää sanaa ”solidaarinen” lauseessa tässä yhteydessä.

Jarno Liski
paatoimittaja(at)jyy.fi