06 kansi_scum manifesti2Valerie Solanas kirjoitti miestä vastaan hyökkäävän SCUM-manifestin vuonna 1968. 43 vuotta myöhemmin julkaistun suomennoksen esipuheessa Akuliina Saarikoski vakuuttaa, että SCUM on ajaton teos. Tätä se ei kuitenkaan suurelta osin valitettavasti ole.
SCUMin keskeinen ajatus on, että naisten tulisi hylätä turha passiivisuus. ”Jos naiset eivät nouse perseiltään heti, voimme yhtä hyvin kuolla kaikki.” Naiset: älkää alentuko lipunmyyjiksi, nouskaa itse lavoille.
SCUMin heikkous on ylenmääräinen sekoilu ja hapuilu. Solanas esittää, että unelmamaailmassa sairauksista on mahdollista päästä eroon eikä ihmisen tarvitse lisääntyä eikä kuolla. Muokattuna SCUMista saisi toimivan monologin romaaniin.
SCUM hyödyntää parodiaa ja sarkasmia, mutta kirjoituksen voima ei paljastu ainakaan Suvi Auvisen vaatimattomassa suomennoksessa. Tavoiteltu energisyys ja vimma eivät tule nilkuttavan pilkutuksen myötä läpi.
Solanasin miesvihan juuret löytyvät lapsuudesta: hänen isänsä käytti häntä seksuaalisesti hyväksi. Traaginen on myös syy, jonka takia Solanasista tuli kuuluista: hän ampui Andy Warholia, koska tämä ei suostunut tuottamaan hänen näytelmäkäsikirjoitustaan Up Your Ass.

Rauli Karjalainen


”Huonosti käännettyä miesvihaa”