Jyväskyläläiset Hennamari Toiviainen (kesk.) ja Heidi Hummastenniemi (vas.) eivät ole mukana Suomen ylioppilaskuntien liiton ensi vuoden hallituksessa. Ylioppilaskunnat äänestivät keskusjärjestönsä hallituksen kokoonpanosta lauantaina 21. marraskuuta pitkien hallitusneuvottelujen jälkeen.

Toiviainen pyrki hallitukseen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ja Keskustan opiskelijaliiton ehdokkaana, mutta veti ehdokkuutensa pois juuri ennen hallitusvaalin alkua. Vasemmisto-opiskelijoiden ehdokkaana ollut Hummastenniemi puolestaan putosi äänestyksen jälkeen.

Sekä Toiviainen että Hummastenniemi ovat tällä hetkellä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäseniä.

Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen oli ehdolla aluksi yhdeksän ehdokasta kuudesta ylioppilaskunnasta, ja puheenjohtajaksi kolme kolmesta ylioppilaskunnasta. Puheenjohtajaksi liittokokous valitsi Matti Parpalan Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnasta. Puheenjohtajavaalin jälkeen pestiin niin ikään ehdolla ollut Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan ehdokas Kaisa Myllälä ehdotti kolmatta puheenjohtajaehdokasta Jukka Vornasta Turun ylioppilaskunnasta hallituksen ”rivijäseneksi”. Vornanen myös valittiin. Viisi muuta hallituksen jäsentä tulevat Helsingin, Lapin, Oulun ja Kuopion ylioppilaskunnista.

Liittokokous keskusteli pitkään muun muassa uudesta poliittisesta linjapaperistaa, jossa muun muassa vastustetaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuja, jaettaisiin perhevapaat tasan vanhempien välillä ja annettaisiin samaa sukupuoltaoleville pareille perheen ulkopuolinen adoptio-oikeus.

Toimintaa pidemmällä aikavälillä ohjaavasta linjapaperista poistettiin maininta siitä, että SYL maksaisi 0,7 prosenttia tuloistaan kehitysyhteistyöhön. Ensi vuoden budjetissaan SYL linjaa käyttävänsä 183 108 euroa kehitysyhteistyötoimintaan. Kaikki kehitysyhteistyökulut kuitenkin aiotaan kattaa ulkoministeriön tuella ja keräystuotoilla.

Linjapaperista äänestettiin kaksipäiväisen liittokokouksen toisena päivänä aamuyhdeksästä aina iltapäiväviiteen. Itse liittokokous venyi myöhään lauantai-iltaan.

Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokous järjestetään joka syksy Espoon Korpilammella.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi