Ei hakutuloksia.

Lama-ajan prinssit

Opiskelijoiden baarikulttuurissa jokainen maksaa oman juomansa, harvalla kun on varaa tarjota kierrosta seurueelle.
Treffeillä sääntö on kuitenkin toinen, sillä modernin etiketin mukaan kutsun esittäjä maksaa laskun. Sääntöä suosittelee paitsi Käytöksen kultainen käsikirja, myös nykyihmisen logiikka.
Käytäntö läpäisee tasa-arvokysymykset ja tukee ihannetta tasapuolisesta seurustelusta. Kumpi vain voi pyytää ulos ja kantaa vastuun kustannuksista, seuraavalla kerralla sitten toisinpäin.

Ensimmäisillä treffeillä olennaista on siis yhteinen lasku. Siksi on syytä pelätä kysymystä, jota keskieurooppalainen baarimikko ei vaivautuisi esittämään: ”Samasta vai erikseen?”. Tuo kiusallinen lause saattaa kääntää hilpeän tunnelman laskusuhdanteeseen.
Jos henkilö kutsuu toisen ulos haluamatta maksaa hänen muutaman euron hintaista kahviaan, vaikuttavat hänen aikeensa helposti puhtaan kaverillisilta. Treffeille lähtiessä kun olettaisi olevansa potentiaalinen kumppani, johon pyritään tekemään vaikutus. Silloin pieni kohtelias ele kertoo paljon: se viestii, että seuraasi arvostetaan.

Paljon deittaileva tuttu kertoi kokeneensa erikseen maksamista kolmilla treffeillä kuukauden sisään. Viimeisin kavaljeeri kuitenkin ylitti kilpailijansa.
Poika kutsui tytön kivaan kahvilaan, mutta tilatessa hän vaikutti oudon hermostuneelta. Kun myyjä kysymättä teki yhteislaskun, ei poika ottanut lompakkoaan esiin ollenkaan. Tuttuni ymmärsi vinkin ja tarjoutui hoitamaan kulut.
Jälkeenpäin hän kummasteli, mitä ihmettä Suomen miehille on tapahtunut. Onko lama saanut prinssit kiristämään kukkaronnyörejä?
Huolestuneen ilmapiirin vallitessa käyttäytymiskoodistokin päivittyy ja aito herrasmies osoittaa tarjoamisen sijaan säästäväisyytensä liukenemalla neuvokkaasti maksuvastuusta.

Treffikumppanin käytökselle voi löytyä jokin sympaattinen selitys. Ehkä tili oli opiskeluriennoista tyhjentynyt, ja häntä nolotti maksaa neljän euron laskua Visa-puolelta. Seuraavalla kerralla hän sitten hyvittää tapauksen tarjoamalla ihanalle seuralaiselleen etukortti-kuohuviiniä.
Mikäli seuraavaa kertaa tulee: tyttö nimittäin jo poisti pojan numeron puhelimestaan.
Tässä tilanteessa aito etiketti-prinssi kuitenkin karistaa taloudellisen ahdingon paineet harteiltaan, soittaa neidolleen vaikuttavan puhelun ja ajaa hänet valkoisen pyöränsä tarakalla auringonlaskuun.

Vilhelmiina Valkeus

 1. Toni Peltonen

  Ehkä mielenkiintoisempaa olisi pohtia, miksi miehen pitäisi maksaa treffeillä? Mitä siinä kanssakäymisessä oikein ostetaan ja myydään?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Tomi Oravasaari

  Treffeillä maksamista ei pitäisi oikeastaan lainkaan ajatella siitä näkökulmasta, kenen tulisi/täytyisi maksaa tarjoilut. Asiaan kun ei ole mitään yksiselitteisen oikeaa ratkaisua, vaan maksamisen tapa riippuu aina tilanteesta. Treffeillä maksaminen pitäisikin ajatella kahden -ainakin varovasti- toisistaan kiinnostuneen ihmisen neuvottelutilanteeksi, jossa tavoitteena voi olla vain win-win -tilanne. Jos asiaa lähtee ratkaisemaan joustamattomasti, päädytään helposti win-lose -tilanteeseen, joka ei ole kovin hyvä alku ensimmäisille yhteisille askeleille. Jos toinen joustamattomasti toteaa, että hän maksaa laskun, eikä siinä ole neuvottelemisen varaa, silloin toinen voi hyvin kokea, että hänelle sanellaan toimintatavat ja hänet pakotetaan ”kiitollisuudenvelkaan”. Win-win -tilanteen rakentaminen lähtee siitä, että yritetään ymmärtää toisen toiveita tilanteessa ja tuodaan samalla myös esille omat toiveet. Se kumpi tarjoaa tai päätös maksaa erikseen, on sitten tulos siitä kun nämä toiveet saadaan sovitettua yhteen, eikä Käytöksen kultaisen kirjan sanelemaa.

  Ostamisen ja myymisen -käsitteiden yhdistäminen treffeillä on mielestäni asian tahallista näkemistä negatiivisessa valossa. Jos on aidosti kiinnostunut toisesta ihmisestä ja tarjoaa hänelle kahvit tai aterian, niin silloin mielestäni tavoitteena on ilahduttaa toista tai osoittaa kiinnostus, eikä suinkaan pakottaa häntä kiitollisuudenvelkaan. Tarjoamista ei siis pitäisi ajatella minkäänlaisena vaihtokauppana, koska tämä luultavasti näkyy läpi ja silloin alunperin iloisesta asiasta tuleekin negatiivinen. Jos siis tulee sellainen tilanne, että saa tarjota toiselle, niin iloinen hymy on riittävä kiitos kertomaan siitä, että kaunis ele on osattu tehdä oikein

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.