Opiskelijoiden baarikulttuurissa jokainen maksaa oman juomansa, harvalla kun on varaa tarjota kierrosta seurueelle.
Treffeillä sääntö on kuitenkin toinen, sillä modernin etiketin mukaan kutsun esittäjä maksaa laskun. Sääntöä suosittelee paitsi Käytöksen kultainen käsikirja, myös nykyihmisen logiikka.
Käytäntö läpäisee tasa-arvokysymykset ja tukee ihannetta tasapuolisesta seurustelusta. Kumpi vain voi pyytää ulos ja kantaa vastuun kustannuksista, seuraavalla kerralla sitten toisinpäin.

Ensimmäisillä treffeillä olennaista on siis yhteinen lasku. Siksi on syytä pelätä kysymystä, jota keskieurooppalainen baarimikko ei vaivautuisi esittämään: ”Samasta vai erikseen?”. Tuo kiusallinen lause saattaa kääntää hilpeän tunnelman laskusuhdanteeseen.
Jos henkilö kutsuu toisen ulos haluamatta maksaa hänen muutaman euron hintaista kahviaan, vaikuttavat hänen aikeensa helposti puhtaan kaverillisilta. Treffeille lähtiessä kun olettaisi olevansa potentiaalinen kumppani, johon pyritään tekemään vaikutus. Silloin pieni kohtelias ele kertoo paljon: se viestii, että seuraasi arvostetaan.

Paljon deittaileva tuttu kertoi kokeneensa erikseen maksamista kolmilla treffeillä kuukauden sisään. Viimeisin kavaljeeri kuitenkin ylitti kilpailijansa.
Poika kutsui tytön kivaan kahvilaan, mutta tilatessa hän vaikutti oudon hermostuneelta. Kun myyjä kysymättä teki yhteislaskun, ei poika ottanut lompakkoaan esiin ollenkaan. Tuttuni ymmärsi vinkin ja tarjoutui hoitamaan kulut.
Jälkeenpäin hän kummasteli, mitä ihmettä Suomen miehille on tapahtunut. Onko lama saanut prinssit kiristämään kukkaronnyörejä?
Huolestuneen ilmapiirin vallitessa käyttäytymiskoodistokin päivittyy ja aito herrasmies osoittaa tarjoamisen sijaan säästäväisyytensä liukenemalla neuvokkaasti maksuvastuusta.

Treffikumppanin käytökselle voi löytyä jokin sympaattinen selitys. Ehkä tili oli opiskeluriennoista tyhjentynyt, ja häntä nolotti maksaa neljän euron laskua Visa-puolelta. Seuraavalla kerralla hän sitten hyvittää tapauksen tarjoamalla ihanalle seuralaiselleen etukortti-kuohuviiniä.
Mikäli seuraavaa kertaa tulee: tyttö nimittäin jo poisti pojan numeron puhelimestaan.
Tässä tilanteessa aito etiketti-prinssi kuitenkin karistaa taloudellisen ahdingon paineet harteiltaan, soittaa neidolleen vaikuttavan puhelun ja ajaa hänet valkoisen pyöränsä tarakalla auringonlaskuun.

Vilhelmiina Valkeus