Kun meillä suljetaan ovet kahdeksalta, pääsee esimerkiksi Tampereella opiskelijakortilla kirjastoon vuorokauden ympäri. Kuva: Matti Parkkinen.
Kun meillä suljetaan ovet kahdeksalta, pääsee esimerkiksi Tampereella opiskelijakortilla kirjastoon vuorokauden ympäri. Kuva: Matti Parkkinen.

Jyväskylän yliopiston kirjaston aukioloajat kalpenevat kilpailijoilleen.

Tentti häämöttää, mutta kirjastosta ei tahdo löytyä vapaata rauhallista paikkaa. Esseenkirjoitusurakka on vasta päässyt vauhtiin, kun kellot alkavat soida sulkemisen merkiksi.

Kuulostaako tutulta?

Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella on mahdollista opiskella kirjastossa läpi yön, ja Vaasassa opiskelijat voivat rehkiä kirjastossa kahteen asti yöllä.

 

Miksei moinen järjestely onnistu Jyväskylässä?

Jyväskylän yliopiston kirjaston asiakaspalvelupäällikkö Marjut Virkkunen kertoo, että syy löytyy rakennuksesta.

”Ympärivuorokautiseen käyttöön soveltuvaa tilaa ei ole mahdollista järjestää.”

Yökäyttöön soveltuvaan tilaan täytyisi olla oma erillinen sisäänkäyntinsä. Asiasta on ollut keskustelua peruskorjauksen yhteydessä. Tämänhetkisten tietojen mukaan kirjaston peruskorjaus olisi edessä seuraavan viiden vuoden sisällä.

Toisaalta käytölle ei nähdä suurta tarvetta. Virkkusen mukaan palaute nykyisistä aukioloajoista on ollut pitkälti positiivista.

”Ja esimerkiksi kello 18 jälkeen ei tule enää paljon asiakkaita”, Virkkunen huomauttaa.

 

A-rakennuksessa opiskelijoita palveli ympäri vuorokauden mikroluokka, joka sulkeutui pari vuotta sitten. Ilta- ja yöaikaan luokkaan pääsi tilapalveluista saadulla kulkukortilla. Päivisin luokka oli opetuskäytössä. Tila jouduttiin sulkemaan B-rakennuksen remontin yhteydessä, kun henkilökunnalle tarvittiin väistötiloja.

It-palveluiden asiakastuen päällikkö Juha Alioravainen kertoo, että kyselyjä vastaavasta tilasta tulee silloin tällöin. Alioravainen ei sulje pois mahdollisuutta avata luokkaa yökäyttöön uudelleen.

”Jos muutot ja remonttiaalto rauhoittuu, niin mikäpä ettei.”

 

Tampereen teknillisessä yliopistossa avattiin syyskuussa 2015 ensimmäisenä yliopistollisena kirjastona Suomessa kaikki tilat ympärivuorokautiseen käyttöön. Kirjasto toimii omatoimikirjastona henkilökunnan poistuttua. Palvelupäällikkö Johanna Tevaniemi kertoo, että järjestely on toiminut hyvin.

”Opiskelijat ovat olleet mielissään, kun opiskelu ei ole sidottu aikaan.”

Idea lähti seminaarista, jossa käsiteltiin tulevaisuuden tieteellisiä kirjastoja. Syksystä 2014 keväälle 2015 kirjastossa kokeiltiin lauantaiaukioloa ilman henkilökuntaa, ja hyvin sujuneen kokeilun päätteeksi ovet päätettiin pitää syksystä lähtien auki opiskelijoille ja henkilökunnalle ympäri vuorokauden. Sisään pääsee kulkukortilla.

 

Myös Tampereen yliopiston opiskelijat voivat halutessaan ahertaa läpi yön.

Keskustakampuksen kirjaston ovet aukeavat aukioloaikojen ulkopuolella opiskelijakortilla. Kaupin kampuksen lukusaleihin ja mikroluokkiin tarvitsee lisäksi vahtimestarilta saatavan PIN-koodin.

Tampereen yliopiston kirjaston palvelupäällikkö Anne Lehto korostaa, että kyse on ainoastaan hiljaisesta tilasta ja mikroluokista. Itse kirjasto sulkee ovensa arkisin seitsemältä.

”Esimerkiksi sunnuntaisin kirjasto on kokonaan suljettu”, Lehto huomauttaa.

Syksystä lähtien kirjasto on laajentanut aukioloaikojaan myös lauantaille.

Lehdon mukaan idea ympärivuorokautisesta opiskelumahdollisuudesta lähti alun perin opiskelijoiden toiveista.

”Muutama lisätunti esimerkiksi illalla tehostaa opintoja.”

Hiljattain tiloista oli varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella löytynyt toisen yliopiston opiskelija, jota pyydettiin poistumaan. Muuten vuodesta 2006 asti käytössä ollut systeemi on toiminut hyvin, eikä kirjasto ole kansoittunut esimerkiksi baarista kotiin palaavista opiskelijoista.

”Uskomme luottamuksen henkeen.”

 

Vaasassa ympärivuorokautisesta mallista jouduttiin luopumaan pari vuotta sitten.

”Ihmiset veivät sinne omia kahvinkeittimiä, ja vessoja käytettiin suihkutiloina”, tiedekirjasto Tritonian palvelupäällikkö Jonna Hahto kertoo.

Nykyään kirjasto sulkee ovensa neljäksi tunniksi kahdelta yöllä, jolloin vartija käy sulkemassa ovet.

Kuten Tampereellakin, myös Vaasassa tilat oltiin jo alun perin suunniteltu myös yökäyttöön. Lukusaliin pääsee erillisestä takaovesta.

Hahto ei sulje pois vaihtoehtoa paluusta entiseen vuorokauden ympäri palvelevaan malliin.

”Ongelmat ovat rauhoittuneet, ja joka puolelta tulee painetta aukioloaikoihin”, Hahto viittaa Tampereen malliin.

 

Kaikissa kirjastoissa vierailee vartiointiliike tietyin kellonajoin. Järjestelystä ei haastateltujen mukaan kerry huomattavia lisäkustannuksia.

”Toiminta on hyvin automatisoitua”, vakuuttaa Hahto.

 

Lue lisää:

Kirjaston käytännöt ovat keskiajalta (13.2.2014)